Auto, bizness, cilvēks – šogad konkursā “Drošākais uzņēmuma autoparks” pētīs drošas satiksmes ABC

2021. gada 08. septembris

Latvija joprojām ir viena no “melnās statistikas” līderēm Eiropas Savienībā (ES) ceļu satiksmes negadījumos bojāgājušo skaita ziņā – saskaņā ar Eiropas Komisijas datiem 2019.gadā tas bija ceturtais augstākais šajā reģionā, turklāt desmit gadu laikā ceļu satiksmes negadījumu skaits ar ievainotajiem un bojāgājušajiem valstī ir palielinājies par 17%, kamēr ES tas ir samazinājies par vidēji 4%. Lai aktualizētu šo problemātiku un veicinātu drošāku satiksmi uz Latvijas autoceļiem, apdrošināšanas sabiedrība BALTA sadarbībā ar Satiksmes ministriju jau devīto gadu rīkos konkursu “Drošākais uzņēmuma autoparks”. Šogad tā tēma ir “Drošas satiksmes ABC – Auto, Bizness, Cilvēks”.

Ceļu satiksmes drošību veido trīs svarīgi komponenti

Satiksmes drošību uz autoceļiem nenodrošina tikai ceļu satiksmes noteikumu pārzināšana vai atbilstoša braukšanas ātruma izvēle. Kā uzsver BALTA eksperti – ceļu satiksmes ABC veido gan auto un bizness, gan cilvēks, un visi šie komponenti ir vienlīdz svarīgi drošībai.

“Auto – tā ir autotransporta uzturēšana, ieguldījumi tajā un attīstība atbilstoši aktuālajām tendencēm, lai autoparks būtu drošs gan rīt, gan pēc gada un tehniskas problēmas nekļūtu par iemeslu ceļu satiksmes negadījumam. Bizness – te jārēķinās ar uzņēmuma ilgtspēju, ko ietekmē drošs autoparks, jo tā transportlīdzekļu iekļūšana ceļu satiksmes negadījumos ietekmē gan reputāciju, gan ienākumus. Tāpēc autoparka drošības kultūra jāveido ilgtermiņā, ieguldot preventīvajos līdzekļos. Cilvēks – te mēs runājam par autovadītāja atbildību ceļu satiksmē un arī par citiem ceļu satiksmes dalībniekiem, kuri pārvietojas ar auto, velosipēdiem, kājām un arī ietekmē to, ka Latvija jau gadiem ir Eiropas ceļu satiksmes negadījumu statistikas augšgalā,” skaidro Kristaps Liecinieks, BALTA Transporta produktu un risku parakstīšanas pārvaldes vadītājs un konkursa “Drošākais uzņēmuma autoparks” žūrijas priekšsēdētājs.

Viņš atgādina, ka konkursa pievienotā vērtība joprojām ir pieredzes apmaiņa, kas ļauj aizgūt vērtīgas idejas no labāko uzņēmumu autoparku pārvaldības prakses, kā arī saņemt atgriezenisko saiti no konkursa žūrijas vēl efektīvākai autoparka drošības uzlabošanai. 

Autoparku vērtēšana un godināšana – arī šogad lielākoties attālināti

Konkursa “Drošākais uzņēmuma autoparks” organizatori iestājas par sociāli atbildīgiem uzņēmumiem, kuri savā ikdienas darbībā, pārvaldot autoparkus, pierāda, ka tiem patiesi rūp kopējā satiksmes drošība. Šīs rūpes ietver uzņēmuma iesaisti risku vadībā, cilvēkresursu vadību, uzņēmuma politiku un rīcību attiecībā uz ceļu satiksmes negadījumiem, to uzraudzību un vadību, kā arī autoparku raksturojošo parametru analīzi un tehnisko nodrošinājumu.

Arī šogad konkurss tiks organizēts divās atlases kārtās. Pirmajā kārtā žūrijas eksperti vērtēs konkursantu elektroniskajos pieteikumos sniegto informāciju. Papildus tiks izmantota arī Ceļu satiksmes drošības direkcijas un Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroja sniegtā informācija par konkursanta autoparku un tajā esošajiem transportlīdzekļiem. Savukārt otrajā kārtā eksperti intervijās tai izvirzītos pretendentus un veiks padziļinātu izpēti, lai varētu izvērtēt to autoparkus objektīvi. Šogad konkursa dalībniekiem pirmo reizi būs iespēja iepazīties ar ekspertu jautājumiem pirms otrās kārtas, lai sagatavotos sarunai ar žūrijas komisiju kvalitatīvāk.

Tāpat kā pērn, arī šogad konkursa uzvarētāju svinīgā apbalvošana notiks organizēta attālināti, papildinot to ar nozares ekspertu diskusiju. Pasākuma tiešraidei 25.novembrī DELFI TV varēs sekot līdzi ikviens interesents.

Dalība šajā konkursā sniedz uzņēmumiem iespēju iegūt neatkarīgu novērtējumu par to autoparka priekšrocībām un trūkumiem – jomām, kurās iespējama pilnveide, kā arī praktiskus ieteikumus autoparku pārvaldīšanas uzlabojumiem nākotnē. Konkursa labākie dalībnieki tiek apbalvoti ar vienu no trim – zelta, sudraba vai bronzas – kategorijām. Šie apbalvojumi sniedz uzņēmumiem priekšrocības ikgadējā novērtējumā “Ilgtspējas indekss”, ceļot to darbības ilgtspējas un korporatīvās atbildības līmeņa kopējo novērtējumu.

Jāpiebilst, ka pirmo reizi šī konkursa vēsturē tiks pasniegta īpaša balva par izcilību ilgtspējīgu risinājumu ieviešanā autoparka pārvaldības modelī un autotransporta modernizēšanā, kā arī balva par lielāko izrāvienu jeb ievērojamāko attīstību gada laikā.

Konkursa "Drošākais uzņēmuma autoparks 2021" logo.

Dalība šajā konkursā ir bez maksas. Tajā var piedalīties ikviena organizācija (uzņēmums vai iestāde) neatkarīgi no tās darbības virziena, kuras pārvaldībā ir vismaz pieci transportlīdzekļi. Pieteikumu konkursam var iesniegt līdz šā gada 27.septembrim, aizpildot tīmekļvietnē www.drosakais.lv pieejamo elektronisko anketu.

.

Konkursu “Drošākais uzņēmuma autoparks” organizē BALTA sadarbībā ar Satiksmes ministriju. To atbalsta un izpratni par ilgtspējīgu un sociāli atbildīgu autoparku pārvaldi palīdz veicināt Ceļu satiksmes drošības direkcija, “Circle K Latvia”, “SEB līzings”, Latvijas Automoto biedrība, “Mapon”, “Moller Auto Lidosta Volkswagen centrs”, Korporatīvās ilgtspējas un atbildības institūts, Latvijas Darba devēju konfederācija, Latvijas Pasažieru pārvadātāju asociācija un Latvijas Pašvaldību savienība.