Izveidota dažādībai veltītās izstādes “Ikonas – izstāde par tiesībām būt” digitālā prezentācija

2021. gada 14. janvāris

Mēdz teikt, ka sabiedrības attīstības līmeni nosaka pēc tā, kā tajā izturas pret tās mazāk aizsargātajiem locekļiem, tostarp cilvēkiem ar funkcionālajiem traucējumiem. Lai uzsvērtu, ka arī šie cilvēki ir pilnvērtīgi sabiedrības locekļi, Zviedrijas Fotogrāfijas muzejs “Fotografiska” sadarbībā ar teātri “Glada Hudik” izveidojis unikālu lielformāta fotoizstādi “Ikonas – izstāde par tiesībām būt”, kas nu ir apskatāma arī digitālā formātā.

Teātrī “Glada Hudig” līdzās parastiem aktieriem darbojas arī cilvēki ar garīgās attīstības traucējumiem. Tieši šie aktieri ir izstādes ietvaros tapušo darbu fotomodeļi. Viņi iejutušies dažādu ikonisku personāžu tēlos, tādējādi gūstot iespēju ieņemt savu vietu pasaules mākslā, sabiedrībā un vēsturē.

Dīva, Policists, Dumpinieks, Karaliene… Katrs no kopumā 21 foto iemūžinātajiem tēliem uzrunā ar savu, piesātinātu vēstījumu. Jo kultūra rada ikonas, par kurām sapņojam un ar kurām attiecības veidojam mēs, sabiedrības locekļi. Šīs ikonas stāsta par cilvēka pastāvēšanas mūžīgo cīņu starp cerībām un izmisumu, sapņiem un realitāti, ierobežojumiem un iespējām. Tādējādi šī izstāde ir ceļš uz patiesu tādas grupas iekļaušanu sabiedrībā, kuru ikdienā redzam tik reti un kura vēsturē allaž ir palikusi neredzama.

Latvijā izstāde tika atklāta 2020.gada nogalē kultūras centrā “Siguldas devons”. Ņemot vērā epidemioloģiskos ierobežojumus, tai izveidota arī digitālā prezentācija.

Zviedrijas Fotogrāfijas muzejs “Fotografiska” ir viens no lielākajiem un ietekmīgākajiem fotomuzejiem pasaulē. Muzejs allaž tiecas uzrunāt savus skatītājus ar sabiedriski aktuālām tēmām, kas liek aizdomāties un rosina uz patiesām pārmaiņām. Daudzveidība, demokrātija un visu cilvēku līdztiesība ir svarīgas vērtības, kas spilgti izpaužas šajā izstādē, ko veidojušas zviedru scenogrāfes un kostīmu mākslinieces Helēna Andersone (Helena Andersson) un Linda Sandberga (Linda Sandberg) kopā ar fotogrāfi Emmu Svensoni (Emma Svensson).

Projekts īstenots ar Zviedrijas vēstniecības (Embassy of Sweden Riga) un Zviedru institūta (Swedish Institute) atbalstu.